HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: „Tocmai am fost arestat în Slovenia”

Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: „Tocmai am fost arestat în Slovenia”

De: Cancan 03/10/2013 | 11:03
Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: Tocmai am fost arestat în Slovenia
Victor Faur

Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata de daune după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost reţinut, miercuri, în Slovenia, în timpul unei razii.

Arădeanul Victor Faur a transmis, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX, un mesaj prin e-mail în care solicită ajutor de la autorităţile din România, după ce a fost reţinut în Slovenia, în timpul unei razii, poliţiştii anunţându-l că autorităţile americane au emis pe numele său un mandat de arestare.

În mesajul transmis, Victor Faur anunţă că, joi dimineaţă, urmează să fie prezentat în faţa unui judecător în vederea extrădării.

„Tocmai am fost arestat în Slovenia, fiind emis un mandat de arestare internaţional prin Interpol, emis de Washington D.C. Sunt arestat pentru problemele cu NASA din 2006, lucru absurd, având în vedere că, conform dreptului internaţional, nu pot fi judecat în două locuri pentru aceeaşi faptă„, se arată în mesaj.

victor faur

În continuare, Faur afirmă că în România a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, emisă de instanţa din Arad şi confirmată de Curtea de Apel Timişoara.

„Rog pe această cale media, Guvernul României şi toate departamentele de stat să mă ajute să scap de această nedreptate”, scrie el.

Într-un al doilea mesaj transmis corespondentului MEDIAFAX, după câteva minute, Victor Faur precizează că se află în arest în oraşul Lendava din Slovenia, iar în cursul serii de miercuri ar urma să fie mutat în oraşul Murska Sobota.

victor faur

Faur afirmă că a putut transmite mesajele datorită bunăvoinţei poliţiştilor, care i-au lăsat la dispoziţie telefonul cu acces la internet până în cursul serii, după care nu va mai putea lua legătura cu nimeni.

Tatăl lui Victor Faur, medicul arădean Mircea Faur, a confirmat situaţia şi a spus că a luat deja legătura cu fiul său.

„Este inacceptabil să fie arestat având în vedere că nu a încălcat nicio condiţie a condamnării cu suspendare. Sperăm să nu ne confruntăm cu un abuz al statului american în acest caz”, a declarat Mircea Faur.

Mircea Faur a afirmat că, până în prezent, daunele stabilite de instanţă pentru a fi plătite de fiul său nu au fost achitate, dar nicio instituţie americană nu a contactat familia în vederea plăţii.

El a adăugat că fiul său mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard şi de aceea trecea prin Slovenia.

În urmă cu câţiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA şi ale altor instituţii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur, din Arad, pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurentă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice aparţinând agenţiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) – Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy şi US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea.

Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparţin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spaţiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Naţional Sandia din Albuquerque (New Mexico) şi Observatorului Forţelor Navale din Washington DC, susţineau anchetatorii.

Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor.

În luna iunie 2007, patru agenţi speciali ai Administraţiei Naţionale Spaţiale şi de Aeronautică (NASA) şi, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiaţi în dosar.

Cercetările în acest caz au fost declanşate de către autorităţile române ca urmare a plângerii depuse, iniţial, de Administraţia Naţională Spaţială şi de Aeronautică, iar, ulterior, şi de către reprezentanţi ai Departamentului de Energie şi Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procesul arădeanului a avut prima înfăţişare în 6 septembrie 2007 şi a fost amânat de mai multe ori, timp de un an, din diferite motive legate de faptul că mai multe documente de la dosar nu erau traduse din limba engleză în limba română şi de neîndeplinirea unor proceduri.

La primul termen al procesului la Arad au fost prezenţi reprezentanţi ai NASA, ai Marinei Americane şi ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părţi civile împotriva lui Faur, solicitând daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare.

La înfăţişările care au urmat, reprezentanţii NASA au declarat în faţa instanţei că intruziunile ilegale de care s-ar face vinovat arădeanul Victor Faur au compromis 150 de servere, în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006. Ei au susţinut că atacurile au venit de la adrese IP diferite, dar că toate erau de la domiciliul inculpatului, conform informaţiilor primite prin Interpol.

În urma unei întrebări venite de la avocatul apărării, reprezentantul NASA a recunoscut că, ipotetic, este posibil ca atacurile să fi fost direcţionate de altcineva decât inculpatul, folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programe speciale.

La înfăţişarea din 18 octombrie 2007, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus că a făcut-o fără să ştie cui aparţin acestea şi că nu a avut intenţia de a provoca prejudicii. Tânărul, care avea atunci 24 de ani, a explicat instanţei că a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut în spaţiul virtual şi care ar fi din Constanţa. Bărbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere şi a primit datele de acces ale acestora.

Victor Faur spunea că nu era de acord să plătească niciun fel de despăgubiri agenţiilor americane, pe care consideră că nu le-a prejudiciat cu nimic.

La ultimul termen, avocaţii lui Victor Faur au cerut instanţei doar amendarea şi mustrarea tânărului, care „are un spirit de cercetăror şi observator” şi „deţine resursele intelectuale pentru corectarea comportamentului social”.

Faur şi-a recunoscut parţial vina de a pătrunde în sistemele informatice americane, dar a susţinut că a făcut-o întâmplător, pe baza datelor primite de la un tânăr cunoscut pe internet şi rămas neidentificat de către anchetatori.

Apărarea a considerat exagerate pretenţiile financiare ale părţilor vătămate, care, între timp, au fost reduse la aproximativ un milion de dolari. Avocaţii lui Faur au considerat că nu există suficiente probe privind daunele pretinse de americani şi că acestea se bazează doar pe declaraţiile unor reprezentanţi ai celor trei instituţii care au depus mărturii la Arad.

De asemenea, avocaţii apărării au atras atenţia că NASA nu şi-a luat suficiente măsuri de protecţie a sistemelor, dacă arădeanul a accesat sistemele din primele încercări. Ei au spus că nu ar trebui să se vorbească de distrugerea proprităţii private în spaţiul virtual, pentru că internetul nu poate fi asociat cu domiciliul, iar distrugerile nu au avut loc în mod fizic.

Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infracţiuni de criminalitate informatică. Acuzarea a cerut, totuşi, suspendarea executării pedepsei, dar a insistat, printre altele, ca instanţa să admită pretenţiile financiare ale părţilor vătămate.

În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Arad, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune ce însumează aproape 250.000 de dolari.

Atunci, judecătorul a anunţat că a admis trei din cele patru acuzaţii care i-au fost aduse tânărului din Arad şi că pedeapsa contopită va fi de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ştergere şi deteriorare de informaţii şi pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice.

Instanţa a admis, de asemenea, o parte din pretenţiile financiare ale instituţiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces. Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei şi 8.856 de dolari către Departamentul Naval.

Instanţa a respins celelalte pretenţii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei.

Sentinţa instanţei arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timişoara.

 

B.G.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o...
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
„Calea lui Moise”, un spectacol natural fantastic și unicul loc de pe Terra unde marea se despică în două
„Calea lui Moise”, un spectacol natural fantastic și unicul loc de pe Terra unde marea...
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Incendiul din Los Angeles amenință mega-proprietățile vedetelor. Ben Affleck privește șocat cum flăcările se apropie de casa lui
Incendiul din Los Angeles amenință mega-proprietățile vedetelor. Ben Affleck privește șocat cum flăcările se apropie...
Daniel Funeriu: Vreau ca toţi băieţii români, între 18 şi 20 de ani, anual, să facă obligatoriu pregătire militară
Daniel Funeriu: Vreau ca toţi băieţii români, între 18 şi 20 de ani, anual, să...
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei,...
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi în 2025. Duster & rivalii, prețuri pt. ROMÂNIA
Câți bani vor moșteni copiii lui Silviu Prigoană! Regretatul afacerist s-a asigurat că fiii săi nu vor avea griji financiare: „E vorba de minimum..”
Câți bani vor moșteni copiii lui Silviu Prigoană! Regretatul afacerist s-a asigurat că fiii săi...
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei...
Cristina Șișcanu vorbește despre decizia lui David Popovici de a-și achiziționa o mașină scumpă. “Într-o țară normală, acest eveniment nu ar fi fost o știre.”
Cristina Șișcanu vorbește despre decizia lui David Popovici de a-și achiziționa o mașină scumpă. “Într-o...
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat...
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit,...
BANCUL ZILEI. Un canibal ajunge să viziteze plaja de la Mamaia: - Ce fac aici femeile astea?
BANCUL ZILEI. Un canibal ajunge să viziteze plaja de la Mamaia: - Ce fac aici...
Nu știai că WhatsApp poate face asta! Funcția secretă care-ți schimbă viața
Nu știai că WhatsApp poate face asta! Funcția secretă care-ți schimbă viața
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela:
Dana Budeanu, replici tranșante la adresa lui Călin Georgescu și a soției sale, Cristela: "Cum...
Fructul care este considerat un superaliment. Menține sănătatea oaselor și e plin de vitamine și minerale
Fructul care este considerat un superaliment. Menține sănătatea oaselor și e plin de vitamine și...
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3...
Călin Georgescu, eliminat de la alegerile prezidențiale? Anunțul sosit acum: Curtea s-a pronunțat...
Călin Georgescu, eliminat de la alegerile prezidențiale? Anunțul sosit acum: Curtea s-a pronunțat...
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Donald Trump declară că nu exclude ocuparea prin forţă militară a Groenlandei, care este teritoriu NATO
Donald Trump declară că nu exclude ocuparea prin forţă militară a Groenlandei, care este teritoriu...
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Ninsoare fără pauză într-un oraș din România. Meorologii sunt în alertă
Ninsoare fără pauză într-un oraș din România. Meorologii sunt în alertă
Cum se înțelege Sebastian Stan cu tatăl biologic. A vorbit în premieră despre părintele său din Constanța
Cum se înțelege Sebastian Stan cu tatăl biologic. A vorbit în premieră despre părintele său...
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi se pare ireal!
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi...
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături...
Nelly Furtado, de nerecunoscut! Cântăreața nu își ascunde kilogramele în plus
Nelly Furtado, de nerecunoscut! Cântăreața nu își ascunde kilogramele în plus
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul...
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Adevărul despre Gina Pistol. Ce studii are la bază soția lui Smiley. De ce nu a făcut nicio facultate
Adevărul despre Gina Pistol. Ce studii are la bază soția lui Smiley. De ce nu...
×